Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. +36 1 392 2240 - Fax: +36 1 392 2571
hun-flag eng-flag

EDI szolgáltatás bevezetése és üzemeltetése

Kommunikáció

Ügyfeleink az EDI szolgáltatás révén az általuk kívánt EDI kommunikációs protokollon keresztül tudnak kapcsolódni, ami általában sokkal egyszerűbben kivitelezhető, mint a partner által elvárt EDI kommunikációs kapcsolat (pl.: AS2, OFTP/ISDN, OFTP2, VAN vagy X.400) Ezeket mi, az Ediport Kft biztosítjuk a partner felé. Az EDI kommunikációs szolgáltatás elérhető EDI fordítás nélkül is, mint EDI kapcsolati szolgáltatás. Kapcsolatkiépítésünk az alábbi EDI kommunikációs protokollok szerint történhet:

AS2 – Interneten működő titkosító és hitelesítő protokoll. Az IETF által fejlesztett protokoll újabb verziója, ami biztonságos és megbízható adatátvitelt biztosít az interneten, HTTP protokoll használatával. Az azonosításhoz és a titkosításhoz az AS2 protokoll tanúsítványokat használ.

OFTP/ISDN – ISDN vonalon működő OFTP, - ODETTE File Transfer Protocol protokoll. Az ODETTE autóipari szervezett által definiált file továbbítási protokoll az európai autóipar számára. A protokoll régebben X.25, majd ISDN vonalon működött. Ez utóbbi még most is elterjedt használat, de egyre többen állnak át az internet feletti biztonságos OFTP2 protokollra.

OFTP2 – Az OFTP későbbi verziója, ami annak biztonságos, internet felett futó verziójának is tekinthető. A protokoll adattömörítést, tanúsítványkezelt azonosítást, adattikosítást és a nagy file-ok megszakításmentes kezelését teszi lehetővé az OFTP-hez képest.

FTP – File Transfer Protocol: File-ok egyik számítógépről, másik számítógépre küldésének szabványos módját, hálózati protokollját jelenti. Interneten keresztüli file-továbbításban is elterjedten alkalmazzák.

FTPS – File Transfer Secure Protocol az FTP kiterjesztése, ami lehetővé teszi a TLS (Transport Layer Security) és az SSL (Secure Sockets Layer) titkosító protokollok használatát a file továbbításban. Nem tévesztendő össze a SFTP protokollal, ami az SSH (Secure Shell) protokoll, - FTPS protokollal inkompatibilis, - file-továbbítási keret-protokollja. Szintén különbözik a Secure FTP-től, ami egy FTP kapcsolat biztonságos SSH kapcsolaton keresztüli átvezetését jelenti.

SFTP – Secure File Transfer Protocol, olyan hálózati protokollt jelent, ami file továbbítási és kezelési funkciókat valósit meg biztonságos adatkapcsolati protokollokat alkalmazva. Eredetileg az SSH (Secure Shell) v2.0 protokoll kiterjesztéseként fejlesztették ki, de használható más titkosító protokollok felett is. Így TLS protokollal is használható, illetve elterjedten alkalmazzák VPN elérésekben is. Az SFTP protokoll mindig azt feltételezi, hogy olyan biztonsági adatkapcsolaton fut, ami elvégzi az azonosításokat és a vonali titkosításokat (például SSH).

WEB – file továbbítás automatikus WEB feltöltés-letöltés kapcsolaton keresztül. HTTPHyperText Transfer Protocol-t web lapok illetve web komponensek közti file-cserére használják az interneten. A HTTP file cserében a web böngészők tipikusan kliensalkalmazást jelentenek a web szerverek alkalmazásaival kapcsolatban. A http többnyire az internetes TCP/IP protokollokon fut, de más internetes és hálózati protokollok felett is alkalmazható. HTTPS - HyperText Transfer Protocol Secure protokoll a HTTP protokoll és az SSL/TLS protokoll kombinációja, ami lehetővé teszi, az adatkapcsolatok azonosítását és titkosítását a web böngésző és a web szerver alkalmazások között.

EDI web szolgáltatásunkon keresztül olvasható és bármilyen file-formátumban lehet üzenteket kapni és bármilyen file formátumban lehet üzeneteket küldeni.

Internet mail – SMTP/POP, IMAP alapú internet levelezési protokollokon futó elektronikus levelezés. Ügyfeleink mail csatolmányként bármilyen file-formátumban tudnak dokumentumot forgalmazni partnerükkel, amit mi a partner által elvárt EDI szabványra fordítunk.

X.400 mail – Üzleti levelező rendszer, ami az X.400 szabványon alapulva végzi az elektronikus levelek tárolását és továbbítását. Az SMTP-POP szabványajánlás az X.400 szabvány egyszerűsített, de kevésbé nyomonkövethető és kevésbé biztonságos változatának tekinthető. Ezek a hiányosságok kezdik az internetes levelezés problémáit okozni (pl.: spam-ek) A nyugati világban viszont a mai napig használják az üzleti levelező rendszereket EDI üzenetek továbbítására. Az EDI üzenetek file-ait az X.435 protokoll szerint csomagolják be az X.400-as levélborítékba.

Ügyfeleink, hozzánk bármilyen kommunikációs kapcsolaton eljutattott, saját file-formátumában forgalmazott dokumentumait X.400 hálózaton keresztül is el tudjuk juttatni partnerének, a kívánt EDI formátumban.

VAN – kommunikáció más EDI szolgáltató EDI hálózatában lévő partnerrel.

Ügyfelünk bármely EDI VAN hálózatban működő partnerét el tudjuk érni VAN kapcsolatainkon keresztül. VAN kapcsolatainkat az EDI KAPCSOLATOK/VAN KAPCSOLATOK menüpontunkban tárgyaljuk részletesebben.

EDI szabványok

 

webedi

WEBEDI szolgáltatásunk elérése

Tovább

internet

Internet szolgáltatásaink

Tovább

EEDIN

European EDI Network

Tovább

mi az edi?

EDI ismeretek

Tovább
ediport-footer-logo

 

További érdeklődés esetén kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

Térkép

Elérhetőségek

H-1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33.

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 392 2240, +36 1 392 2241
fax-ediport-icon
+36 1 392 2571
MENÜ